Lawenda wąskolistna - Lavandula angustifolia

Sezon na Lawendę w pełni! Przedstawiam więc  Lawendę Wąskolistną. Aby móc pochwalić się pięknymi okazami Lawendy wystarczy zapewnić jej słońce, suche stanowisko oraz przepuszczalną, wapienną glebę. IMG_8264

Lawenda kwitnie od lipca do sierpnia, najczęściej fioletowo - lawendowo:) ale istnieją także odmiany o kwiatach białych i różowych. Jest krzewinką więc po dłuższym czasie jej gałązki drewnieją, osiąga niewielkie rozmiary do 30-50cm tak wysokości jak i szerokości. Młode listki ma metalicznie zielone, które w pełni sezonu tracą zielony odcień a jesienią są już zupełnie szare.

Uprawa - Wymagania:

Lawenda przede wszystkim potrzebuje słonecznego, suchego stanowiska, nie znosi ona zalewania korzeni, które bardzo szybko powoduje obumieranie roślinki(paradoksalnie wygląda ona wówczas jakby usychała). Jak wszystkie zioła potrzebuje wapiennego(zasadowego) podłoża, dlatego bardzo dobrze rośnie pod bielonymi osypującymi się murami.

Bardzo ważnym zabiegiem pielęgnacyjnym jest cięcie. Ja polecam intensywne cięcie jesienią, kiedy na drzewach zaczynają zamierać liście. Taki termin cięcia pozwala utrzymać roślinę w ładnym zwartym kształcie. Przez kilka sezonów cięłam lawendę zaraz po kwitnieniu żeby sprowokować ją do ponownego kwitnienia ale drugie kwiaty były bardzo skromne a roślina rozkładała się i wyciągała coraz szerzej.

IMG_9211 Lawenda wąskolistna, właśnie zaczyna kwitnąćRozmnażanie:

Z premedytacja nie rozmnażałam nigdy lawendy, w moim ogrodzie lawenda sama się rozsiewa. Sadzonki można otrzymać także przez odkłady oraz z siewu.

[caption id="attachment_732" align="alignright" width="300"]Kwiat Lawendy Kwiat Lawendy[/caption]

Zastosowanie:

Lawenda to przede wszystkim roślina stosowana w zielarstwie oraz kosmetyce. W kuchni lawendę spotykamy w mieszance ziół prowansalskich, możemy także przyrządzić ciasteczka z lawendą na które przepis przedstawiono w jednym z odcinków Maii w ogrodzie, przepis z tego odcina zamieszczam na końcu. Lawendę dodajemy także do baraniny i tłustych mięs.

W kosmetologi oraz ziołolecznictwie lawendę wykorzystujemy ze względu na olejki eteryczne: wąchanie lawendy uspokaja, relaksuje oraz ułatwia zasypianie, przy okazji warto wspomnieć, że w przypadku lawendy najmocniej pachną(mają najwięcej olejków eterycznych) nie kwiaty a gałązki i listki. Lawenda ma także właściwości rozkurczowe(łagodzi napięcie mięśni), rozgrzewające(pomaga na reumatyzm), antybakteryjne(olejek lawendowy możemy wykorzystywać do przeciw grzybowego oprysku roślin) oraz ułatwia gojenie ran.

Kwiaty oraz gałązki lawendy po ścięciu i wysuszeniu możemy zaszyć w bawełnianych woreczkach i rozłożyć w szafie czy mieszkaniu, zapach lawendy nie tylko poprawia nastrój ale i odstrasza mole.

W ogrodzie Lawendę jako krzewinkę a więc ogólnie mówiąc krzew osiągający niewielkie rozmiary(do 30-50cm) polecam stosować na obwódki rabat, polecam także pojedyncze, regularnie strzyżone egzemplarze sądzić na rabatach w sąsiedztwie wysokich wykładających się bylin, ponieważ taka lawendowa kulka pozwoli okiełznać, podeprzeć wykładające się rośliny. Klasycznym połączeniem jest kompozycja Lawendy oraz Clematisów.

 

Ciasteczka z Lawendą z programu Maja w ogrodzie

Składniki:
- 210 g masła (w pokojowej temp.)
- 1,5 szklanki mąki
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 żółtko
- szczypta soli
- 1 łyżka suszonych kwiatków lawendy lub 2 łyżki świeżych - – najlepiej zebrać lawendę, gdy jej kwiatki jeszcze są zamknięte – wtedy jest bardziej aromatyczna
- otarta skórka z cytryny lub 1 łyżka soku z cytryny




Sposób przygotowania:




Wszystkie składniki zagnieść, podzielić na 2 części. Z każdej uformować wałek grubości około 3 - 3,5 cm, następnie owinąć folią i włożyć do lodówki na 2 h (można trzymać w lodówce do 3 dni).


Schłodzone ciasto wyjąć, pokroić na 5-7 mm plasterki (podczas pieczenia kształt się wyrówna).


Piec około 12-14 minut w temperaturze 170ºC (zostawiać odległość pomiędzy ciastkami - powiększają się na boki). Studzić na kratce.


Smacznego!

Komentarze