Placki kukurydziano szpinakowe - zaporzyczony pomysł na konsumpcje najlepszego na świecie szpinaku

Placki szpinakowo-kukurydziane (Kanon)

Przygotowujemy szpinak (torebka 450g)[wyjmujemy z zamrażalnika szpinak zebrany latem, jesli  mamy  lato  zbieramy w ogrodzie] ja zazwyczaj smażę go na maśle z dodatkiem czosnku pod koniec dodaję śmietankę 30%. Szpinak odstawiamy na bok.

Ze śmietanki 30% (ok 0,5l) jajek (4 szt) oraz mąki (ok 400g) przygotowujemy ciasto. Ciasto ma być gęste jak np: gęsta kwaśna śmietana, może nawet nieco bardziej. Do szpinaku dodajemy puszkę kukurydzy w puszce. Do masy szpinakowo-kukurydzianej dodajemy ciasto, mieszamy i wykładamy na patelnię chochelką formując coś na kształt racucho-placko-czegokolwiek.

Smażymy na oleju na złoty kolor. Polecam z żółtym serem. W ten sam sposób, można zrobić (wykorzystując wyżej wymienione ciasto) placki kukurydziane, do ciasta wrzucam wtedy dwie puszki kukurydzy (rzecz jasna bez zalewy) i smażę placki w ten sam sposób jak te ze szpinakiem. Ostrzegam jednak ! Placki uzależniają bardzo silnie !

żródło http://pawel.bujanowicz.info/gotujemy/#_Toc247955871

Komentarze