Szpinak z makaronem
Składniki :
makaron w ulubionym kształcie
duża łyżka masła
4 ząbki czosnku(jak ktoś lubi można więcej)
kiść szpinaku (tu 300g)
śmietana/śmietanka (około pół szklanki)
odrobina sera: żółtego, topionego, pleśniowego lub twardego i aromatycznego jak parmezan
sporo soli do smaku
Przygotowanie:
Do wrzątku wrzucić makaron - niech się gotuje!
W tym czasie - na patelni rozpuścić masło, dodać drobno pokrojony lub przeciśnięty przez praskę czosnek bardzo ostrożnie podsmażyć. Nie można dopuścić do przypalenia czosnku gdyż wtedy stanie się on gorzki! Następnie dodajemy opłukany i powierzchownie poszatkowany szpinak (najlepiej jeśli zostanie poszatkowany bez tych grubych gałązek - same liście), chwilkę podsmażamy, następnie dodajemy śmietanę lub śmietankę i trzymamy na ogniu aż całość będzie gorąca. Pod koniec dodajemy wybrany rodzaj sera i trzymamy na ogniu już tylko do czasu aż się serek rozpłynie. Nie zapominamy o solidnym posoleniu zielonej masy!
Na talerz wykładamy odcedzony makaron na wierzch szpinakowy krem, możemy jeszcze przyprószyć serkiem i gotowe. Smacznego!!!
Aha! ten sam krem mozemy zastosowac jako:
nadzienie do naleśników
nadzienie do tostów
jedną lub wszystkie warstwy w lazanii
nadzienie do pierogów
farsz na zapiekanki
W zależności od wybranej opcji gęstość i konsystencję kremu dostosowujemy zwiększając lub zmniejszając ilość śmietanki i sera.
Jedynie czosnek i sól zawsze zostają w jednej tj. maksymalnej ilości:)
Komentarze
Prześlij komentarz