Szpinak z makaronem

Składniki :



makaron w ulubionym kształcie

duża łyżka masła

4 ząbki czosnku(jak ktoś lubi można więcej)

 kiść szpinaku (tu 300g)

 śmietana/śmietanka (około pół szklanki)

odrobina sera: żółtego, topionego, pleśniowego lub twardego i aromatycznego jak parmezan

 sporo soli do smaku


Przygotowanie:



Do  wrzątku wrzucić makaron - niech się gotuje!

W tym czasie - na patelni  rozpuścić masło, dodać drobno pokrojony lub  przeciśnięty przez praskę czosnek bardzo ostrożnie podsmażyć. Nie można dopuścić do przypalenia czosnku gdyż wtedy stanie się on gorzki! Następnie dodajemy opłukany i powierzchownie poszatkowany szpinak (najlepiej jeśli zostanie poszatkowany bez tych  grubych gałązek - same liście), chwilkę podsmażamy, następnie dodajemy śmietanę lub śmietankę i trzymamy na ogniu aż całość będzie gorąca. Pod koniec dodajemy wybrany  rodzaj sera i  trzymamy na  ogniu już tylko do czasu aż się serek rozpłynie. Nie zapominamy o solidnym posoleniu zielonej masy!

Na talerz wykładamy odcedzony makaron na wierzch szpinakowy krem, możemy jeszcze przyprószyć serkiem i gotowe. Smacznego!!!




Aha! ten sam krem mozemy zastosowac jako:

nadzienie do naleśników

nadzienie do tostów

jedną lub wszystkie warstwy w lazanii

nadzienie do pierogów

farsz na  zapiekanki

W zależności od wybranej opcji gęstość i konsystencję kremu dostosowujemy zwiększając lub  zmniejszając ilość śmietanki i sera.

Jedynie czosnek i sól zawsze zostają w jednej tj. maksymalnej ilości:)

Komentarze